Overweldigende wereld

De wereld kan voor een hoogsensitief persoon behoorlijk overweldigend zijn, omdat alle indrukken heftiger worden ervaren dan een niet hoogsensitief persoon. Op het moment dat je hier nog niet zo bekend mee bent of je hebt nog niet de juiste balans hierin gevonden, dan kan het zijn dat deze prikkels je overvallen en het een enorme impact heeft op jouw huidige leven.

 

Valkuilen als: het gevoel 'anders' te zijn, geen grenzen aan kunnen geven, weinig energie hebben, gevoelens en energie van een ander overnemen, 'leeglopen' bij bepaalde personen, moeite hebben met drukke ruimtes, stress en psychomatische klachten (dit zijn lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben en geen lichamelijke), burn-out of vaker een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebben kunnen op de loer liggen.

 

Wat is hoogsensitiviteit?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit fenomeen, waaronder ook door de Amerikaanse psychotherapeute dr. Elaine Aron. Zij heeft in meerdere wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat 15 tot 20% van de mensen beschikt over een gevoeliger zenuwstelsel dat sterker reageert op zowel interne als externe prikkels, dan andere mensen. 

Sinds de Amerikaanse psychotherapeute dr. Elaine Aron in 1996 de term ‘highly sensitive person’ introduceerde, zijn er veel mensen die zich herkennen in haar beschrijving van deze groep ogenschijnlijk wat verlegen en introverte mensen. 

Hoogsensitiviteit is een hele mooie aangeboren en genetisch bepaalde karaktereigenschap. 

 

Wanneer spreekt men van een hoogsensitief persoon (HSP)?

HSP is een afkorting voor High Sensitive PersonHier in Nederland noemen we het wel hoogsensitief/hooggevoelig persoon

Dit zijn mensen die ten opzichte van anderen extra prikkels registreren en veel intenser op prikkels kunnen reageren.

Met de term ‘hoog’ wordt ‘bovengemiddeld’ bedoelt. Net zoals intelligentie is hoogsensitiviteit ook een eigenschap die het gehele leven van iemand beïnvloedt: niet alleen het privéleven en bijkomende relaties, maar ook het werkleven.

Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor indrukken en prikkels en merkt meer details en signalen op.

Dit kunnen fysieke, emotionele, mentale en spirituele prikkels zijn.

Emoties, geluiden, pijn, genot en andere zintuiglijke en geestelijke ervaringen komen dieper binnen en de informatieverwerking in de hersenen vindt uitgebreider en complexer plaats dan bij andere mensen die niet hoogsensitief zijn.

HSP krijgt gelukkig steeds meer bekendheid

Hoogsensitiviteit is een onderwerp dat steeds meer in de belangstelling komt.

Ongeveer 20% van de Nederlanders is hoogsensitief, dat wil zeggen 1 op de 5 personen is HSP. Het komt net zoveel voor bij mannen als bij vrouwen. Doordat er meer rugbaarheid wordt gegeven aan het fenomeen HSP, wordt er steeds meer bekend over hoe je het beste met deze mooie eigenschap om kunt gaan.

 

Veel mensen ervaren hun hoogsensitiviteit nu nog als een 'last', maar ik begeleid je graag in mijn praktijk om van die 'last' je KRACHT te maken.

Wil jij graag deze stap zetten om in je eigen kracht te komen en meer innerlijke rust te ervaren, doordat je je hoogsensitiviteit beter leert begrijpen, weerbaarder wordt, handvatten en inzichten aangereikt krijgt en zo leert hoe je hier goed mee om kunt gaan?

Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

Maak via onderstaand formulier je afspraak