Merk je dat je kind/eren op de een of andere manier niet lekker in zijn of haar vel zit. Dat ze bijvoorbeeld regelmatig hoofdpijn of buikpijn ervaren. Zijn ze moe, lusteloos, kunnen ze maar moeilijk in slaap komen of worden ze ‘s nachts meerdere keren wakker? Zijn ze snel boos, of voor veel dingen bang? Of horen ze vaak dat ze 'te druk' zijn, of juist 'heel erg verlegen'. Maken ze zich zorgen, over school, over vrienden, of over thuis…

 

Hoogsensitiviteit

Zo'n 1 op de 5 kinderen is hoogsensitief. Zij beleven alles intenser dan andere kinderen en kunnen door de opgedane indrukken als emotie, drukte, pijn, sferen of geuren sneller overprikkeld raken. Nou zijn kinderen tegenwoordig in het algemeen al erg druk met van alles, denk maar aan alle social media, maar ook het gebruik van veel meer technische snufjes op school. Ze 'moeten' al veel: al vroeg moeten ze beslissen over hun vervolgopleiding op school, allerlei sporten beoefenen en hun sociale leven op orde houden. Hierdoor staan kinderen de hele dag 'aan'!

Bij hoogsensitieve kinderen zie je dan vooral terug dat zij veel moeite hebben met het registreren en het verwerken van alle hedendaagse prikkels. Daarnaast voelen hoogsensitieve kinderen ook nog eens alles aan wat niet gezegd wordt, bijvoorbeeld als mensen hun gevoel of zorgen niet uiten over geldproblemen, gezondheidsproblemen, emoties, stress of relatieproblemen.

Vaak proberen wij ze als volwassenen hiervoor te beschermen uit liefde, maar het komt wel degelijk bij ze binnen. Kinderen kunnen hierdoor dan situaties als onveilig, onduidelijk of onvoorspelbaar ervaren. Geen wonder dat ze dan vaak aan het het einde van de dag of 's avonds helemaal op zijn of juist heel recalcitrant gedrag kunnen vertonen. Ook kunnen ze moeite hebben met in slaap komen en 's nacht veel wakker zijn.

 

Hierin zijn ze echt niet de enige. Maar dat betekent niet dat je er maar mee moet blijven zitten. Het kan echt anders!

En ik help jou en je kind hier graag bij!

 

Kenmerken HSK's

Kenmerken die veel voorkomen bij hoogsensitieve kinderen zijn:

  • snel schrikken
  • heeft oog voor het verdriet van andere kinderen en is zorgzaam
  • stelt diepzinnige en beschouwende vragen
  • heftige emoties
  • perfectionistisch
  • oog voor detail
  • lijkt zeer intuïtief
  • beleeft de dingen intens
  • kijkt eerst de kat uit de boom
  • creatief
  • groot verantwoordelijkheids en rechtvaardigheidsgevoel
  • raakt gestrest bij veranderingen
  • zich bewust van emoties en gevoelens van anderen
  • moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
  • liefde voor dieren en de natuur 
  • sterke fantasie
  • scherpzinnig gevoel voor humor
  • gevoelig voor sfeer en eventuele spanning

 

Labels plakken

Tegenwoordig zijn wij met z'n allen heel erg geneigd om een reden te willen vinden en een label te willen plakken waarom ons kind is zoals hij of zij is en waarom hij doet zoals hij of zij zo doet, zodat er een naam aan gehangen kan worden. Alsof dat alles oplost. Dikwijls gebeurt het dat hoogsensitieve kinderen ten onrechte het label opgeplakt krijgen van verlegen, faalangstig, niet sociaal of zelfs ADHD/ADD. Dit omdat de kenmerken wellicht hiermee overeenkomen, maar echter weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, problemen met concentratie en aandacht, erg druk of juist teruggetrokken gedrag en moeheid als gevolg van overprikkeling komen bij hoogsensitieve kinderen juist vaak voor.

 

Hoogsensitieve kinderen, een uitdaging voor ouders

Voor veel kinderen, maar ook voor ouders of begeleiders kan hoogsensitiviteit een uitdaging zijn, omdat sensitiviteit vaak wel het laatste is waar volwassenen aan denken als verklaring voor de woede uitbarstingen, de neerslachtigheid, de ongestructureerdheid, de buikpijn of het overspannen perfectionisme van hun kind. Door gebrek aan inzicht of handvatten wordt er zodoende door de ouders te weinig rekening mee gehouden. Deze kinderen voelen zich vaak 'anders' dan andere kinderen en stuiten regelmatig op onbegrip uit hun omgeving, terwijl het gevoel van veligheid, verbinding en harmonie juist zo belangrijk is voor hun om zich goed te voelen. Geen enkel kind is gelijk, dus ook ieder hoogsensitief kind beleefd het anders en zal zich anders uiten. 

 

Wil jij graag jouw kind met zijn of haar hoogsensitiviteit helpen, zodat jouw kind er goed mee om leert gaan en vol zelfvertrouwen de wereld kan betreden en dat thuis de rust, balans en harmonie weer terugkeert binnen het gezin? Maak dan hieronder een afspraak voor een HSP coaching consult voor kinderen. Samen kijken we wat jouw kind nodig heeft en welke handvatten, inzichten en tools ik jullie kan aanreiken.

 

Hoe ik dat doe?

Door middel van gesprekken, Access Bars, oefeningen, aromatherapie en ondersteunende producten voor hoogsensitieve kinderen kunnen we er samen voor zorgen dat jouw kind of kinderen weer lekkerder in hun vel komen te zitten, hun zelfvertrouwen toeneemt en weer beter kunnen slapen.

Omdat ook voeding een grote invloed kan hebben op het gedrag van je kind, zal ik naast bovenstaande ook adviseren op het gebied van de juiste voeding.

 

Neem via onderstaand formulier contact op voor meer informatie, het maken van een afspraak of een GRATIS kennismakingsgesprek van een half uur om te kijken wat ik voor jou of je kind kan betekenen. 

 

Kosten HSP consult: €62,00

Duur: 60 minuten

Gebruik het contactformulier hieronder om een afspraak te maken