Vergoedingen


Coaching wordt door de meeste zorgverzekeringen niet vergoed. Dat maakt dat coaching voor particulieren vaak een (te) dure aangelegenheid wordt. Toch zijn er een heel aantal manieren om coaching  (gedeeltelijk) vergoed te krijgen:

 

Neem contact op met je zorgverzekeringMogelijk wordt coaching toch (deels) vergoed door het in de aanvullende zorgverzekering onder counseling, psychosociale hulpverlening of alternatieve behandelingen weg te zetten.

 

Ga in gesprek met je werkgever, leidinggevende of HR manager. Hij/zij heeft een budget voor scholing. Vaak zijn de kosten van een training of cursus hoger dan die van coaching. Daarnaast wordt coaching over het algemeen als effectiever dan een training/cursus ervaren. De werkgever heeft ook de plicht om te zorgen voor ‘goed werkgeverschap’ in het kader van de Psychosociale arbeidsbelasting. Onderzoek wat er beschreven staat en geregeld is in de organisatie waarin je werkt en ga in gesprek met je leidinggevende, vertrouwenspersoon of iemand van HRM en maak je behoefte aan ondersteuning bekend.

 

Neem contact op met de bedrijfsarts in het kader van burn-out preventie.

 

Heb je een arbeidsongeschiktheids verzekering? Dan is het waarschijnlijk mogelijk om een coachingstraject vergoed te krijgen als dat gericht is op re-integratie.

 

Bij de belastingdienst kun je als particulier de kosten als scholingskosten laten aftrekken. Belangrijk is dan wel dat de coaching een ‘leertraject’ is, gericht op je (toekomstig) beroep of het op peil houden of verbeteren van je kennis en vaardigheden om je positie te behouden of om hogerop te komen.

 

En mocht het niet vergoedt worden zie het dan vooral dat de behandelingen en consulten die ik bied, een investering zijn in jezelf en in je toekomst!

Zoals je ook naar de sportschool of de kapper gaat om jezelf sterker te maken of te verzorgen, kun je er ook voor kiezen je innerlijk goed te verzorgen en te onderhouden. Dit is een groot cadeau aan jezelf, voor een liefdevol, krachtig en gelukkig leven!